Épületgépészeti szakmák és állások Debrecenben

Épületgépészeti szakmák és állások Debrecenben

Az épületgépészeti szakmák rendkívül fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben. A szakemberek ugyanis a házak és épületek minden olyan rendszerének tervezését, kiépítését és karbantartását végzik, amelyek az optimális komfort és funkcionalitás biztosításához szükségesek. Az épületgépészet területe a fűtés, szellőzés, légkondicionálás és vízellátás, valamint a hűtés és energiagazdálkodás számos kihívást és lehetőséget rejt. Ebben a bejegyzésben mélyebben megismerkedünk az épületgépészeti szakmák sokszínű világával, és bemutatjuk, hogy milyen szerepük van az építőiparban és a fenntarthatóság irányában történő fejlődésben.

Épületgépészeti állások Debrecenben

Debrecen városában számos épületgépészeti pozícióban lehet dolgozni, a Debrecen Állás oldala pedig kiváló forrás az aktuális állások megtalálására. Ezek a pozíciók magukban foglalják a hűtő- és klímatechnikusokat, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelőket, víz- és csatornarendszer-szerelőket, valamint más olyan munkaköröket, amelyek az épületgépészeti rendszerek tervezésével, telepítésével, karbantartásával és javításával kapcsolatosak.

Épületgépészeti képzések Debrecenben

A Debreceni Szakképzési Centrumban minden 16. életévét betöltött személy, felső korhatár nélkül, jogosult részt venni a felnőtteknek szóló képzéseken, amelyek az állami szakképző intézményekben és együttműködési megállapodással rendelkező nem állami szakképző intézményekben elérhetők.

Az első két szakma megszerzése ingyenes, legfeljebb három tanéven keresztül, és lehetőség van rugalmas időpontokban, akár munka mellett szakmát tanulni. Több mint 400 szakképesítés közül választhatnak a felnőttek a szakmai képzés keretében. Az oktatás és képzés időtartamát a programkövetelmények határozzák meg, a tanórákat esti órákban vagy hétvégén tartják, és az online térben is zajlik az elméleti oktatás nagy része. A gyakorlati ismereteket tanműhelyekben vagy valós gazdasági környezetben sajátíthatják el, duális képzési partnereknél is.

A szakmai oktatásnak két részből álló struktúrája van, amely magában foglalja az ágazati alapoktatást és a szakirányú oktatást, amit szakmai vizsga zár. A sikeres vizsgázók államilag elismert szakképesítést vagy szakmai bizonyítványt kapnak. A szakképesítés megszerzéséhez szükséges képesítő vizsga is államilag elismert és egy képesítő bizonyítványt eredményez.

A felnőttek továbbá jogosultak az ingyenes képzésre az első két szakképesítés megszerzéséig, és a képzést rugalmas időbeosztásban, akár munka mellett is elvégezhetik az iskolákban, ahol az esti órák és hétvégi napok is rendelkezésre állnak a tanulók számára.

Épületgépész technikus

Az épületgépész technikus képzés az épületgépészet területén történik, és olyan szakmai tudást nyújt, amely az érettségi végzettség megszerzése után technikusi szintű szakképzettséghez vezet. Az épületgépész technikus feladata az épületekben biztosítani a kényelmes használatot számos technológiai rendszer kiépítésével, karbantartásával és felújításával. A rendszerek közé tartozik az ivóvíz-, szennyvíz-, szellőzési-, klimatizálási-, fűtési- és gáz-rendszerek kiépítése és működtetése. Az épületgépész technikus közvetlenül is részt vesz a szerelési munkákban, miközben irányítja és felügyeli a szakági szerelőket. Felel a munkatervek kialakításáért, a dokumentáció kezeléséért, és a gépészeti rendszerek próbaüzemeltetéséért.

A képzés kreativitást, műszaki érdeklődést, precizitást, együttműködési készséget, szervező- és irányító képességet, valamint analitikus gondolkodást igényel. Az épületgépész technikusoknak feladatuk a szakági tervek kezelése, javítási javaslatok elkészítése, munkaütemtervek kialakítása, beszerzési források kiválasztása és a kivitelezés műszaki tartalmának ellenőrzése. Kapcsolatot tartanak a megrendelőkkel, tervezőkkel, kivitelezőkkel és beszállítókkal, valamint felelősek az építési hatóságok és szakhatóságok felé szükséges dokumentumok benyújtásáért.

Az épületgépész technikus képzés az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők számára elérhető és 2 tanítási évig tart. Az oktatás délutáni és esti órákban zajlik, és ingyenes állami támogatásban részesül. Az képzés a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményében indul, és megfelelő létszám esetén várhatóan 2024. februárban. Az oktatás tartalmaz elméleti tananyagot az intézményben, részben távoktatási formában, valamint szakmai gyakorlatot az iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyeken. A sikeres képzés technikusi oklevél megszerzésével zárul, és a képzési és kimeneti követelmények a programhoz kapcsolódóan elérhetőek. A képzésre való beiratkozáshoz egészségügyi alkalmasság szükséges, amit az iskola előzetes értesítés alapján kezel.

Debreceni képzés: https://dszc.hu/kepzesek/felnott/epuletgepesz-technikus

Hűtő- és szellőzőrendszer szerelő

A képzés központjában a hűtő- és szellőzőrendszer-szerelő szakma áll, mely szakképzettség megszerzésével zárul. A képzés során a diákok megismerkednek a hűtéssel, klímával, hőszivattyúkkal, légtechnikával és az ezekhez kapcsolódó berendezésekkel, és elsajátítják a hűtő- és szellőzésrendszerek telepítését, összeszerelését, beüzemelését, karbantartását és javítását.

A képzés magában foglalja az erős műszaki érdeklődést igénylő ismereteket, valamint olyan készségek fejlesztését, mint a hegesztés, forrasztás, precizitás, problémamegoldó képesség és minőségi munkára való törekvés. Az iskola finanszírozása államilag támogatott és ingyenes, és a tanulók nappali rendszerben részt vesznek a képzésben. A képzés során a tanulók gyakorlati ismereteket is szereznek iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen. Az elsődleges cél az, hogy a diákok sikeres szakmai vizsgát tegyenek, és szakmai bizonyítványt szerezzenek a képzés végén, ami lehetővé teszi a munkavállalást ezen a szakmán a jól képzett szakembereknek kedvező piaci környezetben. Az szakmai oktatásra való felkészítésen kívül nincs közismeret tantárgy az oktatási programban. Azok, akik már rendelkeznek más szakmával, lehetőséget kapnak ingyenesen akár 2 új szakma elsajátítására ebben a képzésben.

Debreceni képzés: https://www.dszcepitech.hu/kepzeseink/felnott-nappali/huto-es-szellozesrendszer-szerelo

Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő

A képzés a központifűtés és gázhálózatrendszer szerelői területet öleli fel, ami a szakmai szakképzettség megszerzésével zárul. A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő feladata az épületek komfortos használatához szükséges fűtéstechnikai megoldások biztosítása, ideértve a melegvíz-ellátást is. Bár a gáztüzelésű hőtermelő berendezések még mindig széles körben használtak, az alternatív hőtermelő berendezések is egyre népszerűbbek. A szerelők felelősek ezeknek a rendszereknek az összeszereléséért és telepítéséért.

A szerelők feladatai között szerepel új rendszerek kiépítése, meglévő rendszerek felújítása, karbantartása, bővítése, gáztüzelő berendezések felszerelése és azok égéstermék elvezető rendszereinek telepítése. A munka megkezdése előtt szakági terveket kell kialakítani, és a kivitelezési dokumentációk alapján szervezni a munkafolyamatokat. Az elvégzett munkát dokumentálni kell, és az esetlegesen felmerülő hibákat is javítani kell. A szerelők közvetlen kapcsolatot tartanak a megrendelőkkel, és javaslatokat tehetnek a minőségi műszaki megoldásokra.

A képzés kreativitást, műszaki érdeklődést, önállóságra való törekvést, problémamegoldó képességet és jó kapcsolatteremtő készséget igényel. Az érettségit végzetteknek elérhető képzés 1,5 tanítási évig tart, és délutáni és esti órákon zajlik. A képzés ingyenesen államilag támogatott formában elérhető, és a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolában indul, amennyiben megfelelő létszámú jelentkező van. A képzés sikeres lezárásakor szakmai bizonyítványt szereznek a résztvevők, és a képzési és kimeneti követelményeket itt találhatják.

Debreceni képzés: https://dszc.hu/kepzesek/felnott/kozpontifutes-es-gazhalozatrendszer-szerelo

Víz- és csatornarendszer-szerelő

Víz- és csatornarendszer-szerelő

A képzés központjában az épületgépészet ágazatának szakmája áll, ami szintén szakképzettség megszerzésével zárul. A víz- és csatornarendszer-szerelő szakmához tartozó diákok különböző csőanyagokból víz, tűzivíz, csatorna, vizes technológiai hálózatokat építenek ki, és szerelnek fel. Feladataik közé tartozik a hálózatok és rendszerek felülvizsgálata, hibáinak javítása, valamint az időszakos ellenőrzési munkák elvégzése. Emellett kapcsolatot tartanak az ügyfelekkel és végzik az átadási feladatokat.

Ez a képzés remek lehetőséget kínál minden fiatalnak, aki olyan piacképes szakmát szeretne elsajátítani, amely jelenleg kiemelkedően kedvező munkaerőpiaci környezettel rendelkezik. A szakmához szükséges kompetenciák között megtalálható a műszaki érdeklődés, kreativitás, önállóság, precizitás, problémamegoldó képesség és a munka minőségére való törekvés. Az oktatás államilag támogatott és ingyenes, és 3 évig tart. A tanulók egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, és szakmai vizsga után szakmai bizonyítványt szereznek.

Debreceni képzés: https://www.dszc.hu/kepzesek/technikum-szakkepzo/viz-es-csatornarendszer-szerelo

Szakmát tanulni nemcsak menő, hanem kifizetődő is!

Szakmát tanulni nemcsak menő, hanem kifizetődő is! Az elmúlt években egyre inkább előtérbe került a szakmunkások szerepe és a szakma iránti érdeklődés. Az oktatási intézmények és munkaadók is felismerték a szakemberek nélkülözhetetlen szerepét a gazdaságban és az építőiparban. Számos szakma, például az épületgépész, elektromos, informatikai, vagy gépjárműszerelő területén történő képzés során a diákok szakmai tudást és gyakorlati tapasztalatot szereznek.

Ezen túlmenően a szakmával rendelkezők egyre nagyobb keresletnek örvendenek a munkaerőpiacon, és a jól képzett szakemberek keresete is jelentősen növekedhet. A szakmával rendelkezők számára rengeteg lehetőség nyílik a munkahelyi előrelépésre, vállalkozás indítására és hosszú távú karrierre. Tehát nem csupán izgalmas és érdekes, de kifizetődő is szakmát tanulni, ami hozzájárulhat a sikeres és stabil jövőhöz.

DebrecenAllas.hu / P.P.