Villanyszerelő állások és képzések Debrecenben 2023-ban

Villanyszerelő állások és képzések Debrecenben 2023-ban

Ha az embert ma Magyarországon megkérdezik, hogy melyek azok a szakmák, amikre a legnagyobb szükség van, a legjobban lehet keresni velük és ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz, a villanyszerelő szinte mindenki listáján helyet kap. Tisztességes, megbecsült és komoly szakmunkáról van szó, amivel biztos jövőkép építhető ki.

A villanyszerelő szakmáról általánosságban

A villanyszerelők felelősek az elektromos rendszerek tervezéséért, telepítéséért, karbantartásáért és javításáért. Feladatkörük magában foglalja a háztartási elektromos berendezések, ipari gépek, világítás és vezérlőrendszerek kezelését. A villanyszerelőknek nemcsak a villamosenergia ellátást kell biztosítaniuk, hanem azok biztonságos működését is garantálni kell.

A szakembereknek számos készségre van szükségük, például villamos ismeretekre, tervezési és problémamegoldó képességekre, valamint a legfrissebb technológiai fejlesztésekkel való naprakész tudásra. Gyakran dolgoznak építkezéseken, lakásokban, irodákban, kórházakban és ipari létesítményekben. Fontos, hogy a munkájuk pontos és precíz legyen, mivel a hibás elektromos munka súlyos veszélyeket jelenthet az emberekre és a környezetre.

A villanyszerelő szakma folyamatosan fejlődik az új technológiák megjelenésével, és az energiahatékonyság és fenntarthatóság szempontjából is egyre fontosabb szerepet játszik. A villanyszerelők hozzájárulnak a modern világ működéséhez és kényelméhez, és a jövőben is kiemelkedő fontosságúak lesznek az elektromos energia átállásában és az okos otthonok fejlesztésében.

Villanyszerelő állások Debrecenben

Nézzünk egy példát, milyen álláshirdetésekkel kerülhetsz szembe, ha villanyszerelőként szeretnél munkát találni:

Egy reklámtáblák kihelyezésével foglalkozó kis- és középvállalkozás (KKV) villanyszerelői munkatársat keres, és a pozíció néhány specifikus követelményt tartalmaz. A munkavégzés helyszíne Debrecen területén történik, és a cég céges gépjárművel biztosítja a mobilitást. A főbb feladatok közé tartozik a reklámtáblák kihelyezése és az ehhez kapcsolódó villanyszerelői munka elvégzése. Ezenkívül emelőkosaras gépjármű igénybevételével is dolgozniuk kell.

Az elvárások között szerepel a villanyszerelő végzettség, valamint a FAM szerelői képesítés. Emellett a jelentkezőknek rendelkezniük kell B kategóriás vezetői engedéllyel is. Előnyt jelenthet 1-2 év szakmai tapasztalat és technikusi ismeretek birtoklása.

Ez a pozíció tehát egy speciális területen dolgozó villanyszerelői pozíció, ami magában foglalja a reklámtáblák elektromos kapcsolódással történő telepítését. A munkavégzés helyszíne és a szükséges engedélyek meghatározottak, ahol a pályázók számára előnyt jelenthet a szakmai tapasztalat és a technikusi ismeretek.

Debreceni villanyszerelő állások, szakmunkák: https://debrecenallas.hu/allasok/szakmunka

Villanyszerelő képzések Debrecenben

A villanyszerelő szakképzés számos lehetőséget kínál a résztvevők számára az elektronika és elektrotechnika területén. A képzés során a hallgatók speciális szakmai tudást és szakképesítést szereznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy villanyszerelőként dolgozzanak. 

A villanyszerelők feladata az épületek, létesítmények és hálózatok villamos rendszerének kialakítása és karbantartása. Az ipari és kommunális létesítményekben elosztóberendezéseket telepítenek, vezetékeket, kábeleket és vezérlőkészülékeket szerelnek, valamint végzik a villamos ellenőrző méréseket és vizsgálatokat. Komoly felelősségük van a biztonságos villamosenergia-ellátás biztosításában.

A villanyszerelő szakképzés jó választás lehet azoknak, akik érdeklődnek a villamosság iránt és hajlandók a felelős munkavégzésre egy olyan szakmában, amely napjainkban különösen fontos és felértékelődött. A szakképzés eredményeként a végzettek olyan kompetenciákkal rendelkeznek, mint a logikai gondolkodás, a kézügyesség, a problémamegoldás és a csapatmunkában való együttműködési készség. A szakmában való elhelyezkedés jó perspektívát kínál, és változatos feladatokat tartogat az épületvillamosság és elektrotechnika területén.

A képzés során a hallgatóknak 8 osztályról szóló bizonyítvánnyal kell rendelkezniük, és a képzés időtartama 1,5 tanítási év. A képzési munkarend délutáni-esti oktatást tartalmaz, és az oktatás a szakmai programnak megfelelően részben távoktatás vagy szakmai gyakorlat formájában zajlik. A jelentkezés 16 éves kortól lehetséges, és az oktatás államilag támogatott és ingyenes. Az oktatás részét képezi az elméleti képzés az iskolában, valamint a szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyeken. A sikeres vizsga után a hallgatók szakmai bizonyítványt kapnak, amely lehetővé teszi számukra a villanyszerelői pozíciók vállalását.

Villanyszerelő képzés, Debreceni Szakképzési Centrum: https://www.dszc.hu/kepzesek/felnott/villanyszerelo

Villanyszerelő képzések Debrecenben

Alkalmazott vagy vállalkozó?

Villanyszerelőként Magyarországon vállalkozóként is rengeteg lehetőség nyílik, és valóban a határ a csillagos ég lehet. Az elektromos berendezések és rendszerek iránti növekvő kereslet miatt a szakemberekre nagy szükség van, különösen a lakossági körökben. Az otthonok, irodák és egyéb épületek egyre komplexebb villamos rendszereket igényelnek, és a fenntartható energiahasználatra való áttérés is új lehetőségeket teremt.

Vállalkozóként a villanyszerelők képesek saját üzletet indítani, és önállóan munkát kínálni az ügyfeleknek. Ez lehetőséget ad az önállóságra, és akár saját ügyfélbázist is kiépíthetnek. A jó hír az, hogy a szakmai hozzáértés és a megbízhatóság nagyban hozzájárulhatnak a pozitív hírnév kiépítéséhez, és a hűséges ügyfélkör kialakításához.

Ugyanakkor az alkalmazotti lét is számos előnnyel jár. Az alkalmazott villanyszerelők általában rendszeres jövedelmet kapnak, és a munkaadók gondoskodnak az adminisztrációs teendőkről, mint például a számlázás és az adózás. Az alkalmazotti státusz biztonságot nyújthat, különösen a kezdő vagy tapasztalatlan szakemberek számára.

Végül is az, hogy valaki vállalkozóként vagy alkalmazottként szeretne dolgozni, részben a személyiségétől és a vállalási hajlandóságától függ. A vállalkozóknak önfegyelemre és jó vállalkozói szellemre van szükségük, míg az alkalmazottaknak rendszeresség és szervezettség is szükséges. Mindkét út lehetőséget kínál a sikeres karrierre, de a legfontosabb az, hogy az egyéni preferenciák és képességek alapján döntsünk, és a személyiségünknek megfelelően mérlegeljük a lehetőségeket.

DebrecenAllas.hu / P.P.