Mutatjuk, hogyan alakult a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Debrecenben

Mutatjuk, hogyan alakult a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Debrecenben

Összességében csökkenő tendenciát mutatott a regisztrált álláskeresők átlagos száma Debrecenben 2012 és 2022 között. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) erre vonatkozó, havonta frissülő adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-re közel 70 százalékkal lettek kevesebben a Debreceni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott álláskeresők 2012-höz képest.

A regiszter adataiból továbbá kitűnik, hogy ez a tendencia csupán egyszer tört meg, méghozzá 2020-ban, azaz a koronavírus-járvány kirobbanásának évében. Ekkor 14,1 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők átlagos száma Debrecenben. Ezen kivételtől eltekintve viszont valamennyi esztendőben csökkenés volt tapasztalható az előző évi adatokhoz képest, aminek mértéke több esetben is elérte a 20 százalékot.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Debrecenben (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma

Az NFSZ adatbázisa nem csak a regisztrált álláskeresők számáról, hanem azok nemek, életkor és iskolázottság szerinti megoszlásáról is információkat szolgáltat. Az ez alapján készített összesítésünkből kiderül, hogy a nemek tekintetében, a 2012-2013-as évek környékén még ugyan hasonlóan alakultak a számok, később már inkább a nők többsége volt jellemző a regisztrált álláskeresők körében Debrecenben.

A Debreceni Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma évenként

Ennél már jóval élesebb különbségek bontakoznak ki az életkor szerinti megoszlás esetében, ebből ugyanis az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályból került ki. Ők azok, akik több egymást követő évben is a regisztrált álláskeresők kétharmadát adták. Számuk ugyanakkor jelentős mértékben csökkent az elmúlt 10 év során, ellenben az 55 és feletti korosztállyal, akik továbbra is hasonló mennyiségben voltak jelen a debreceni regisztrált álláskeresők között.

Az iskolázottság szerinti összevetésből pedig jól látszik, hogy legnehezebb helyzetben a csupán általános iskolát végzettek voltak, az ő arányuk ugyanis a legnagyobb a regisztrált álláskeresők között, 24-33 százalékos. Őket követi a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 25-30 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítés birtokában lévők 18-22 százalékos, majd a gimnáziumot is megjártak 11-16 százalékos aránya. A sort végül a főiskolát, egyetemet végzettek zárják, akik a Debreceni Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők mindössze 9-13 százalékát tették ki az elmúlt 10 év során.

Forrás: Az elemzést készítette a DebrecenAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.